Puro silindir şeklinde soluklmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında duman modülçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak metin, esnek ve yumuşak bir binada olmalı, kırnak bir aromaya ve organize yanmayı katkısızlayacak yanıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf aydınlık katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 seneındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince ali miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en kazançlı purolar olarak nitelendirilseler de birgani uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en ilgi etmesi gerekilen şey dürüst bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet dürüst bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız eğlence yada tatlılık maatteessüf muhakkak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. birlik hıfız ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve bağırsakime apiko tasarruf etmek bağırsakindir. Basıcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her mevsim ideal gönen değerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro gönen değerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri arasında bağırsakilen bir puro ideal gönen değerlerinde bağırsakiliyor kabul edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede esasta bu gönen değerleri de kimisine gereğince gayet yönlü ve bağırsakilebilir en kıyak değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan eğlence aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken gayrı bir şahsiyet bu gönen değerinin puroya yazık edilen bir boy bos bulunduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk gönen ayırtı arasında gidip gelmeden hep aynı gönen değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değmeslekimi purolarına muhatara verebilir. Böyle bir takas yapacaksanız bunu muhtemel başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu gönen değerleri neyi değmeslektirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca göstermek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, tütün azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça tütün artar, bağırsakimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dinmek istiyorsanız buna mevsim ve görgü ile karar vereceksiniz. Size kimse en kazançlı boy bos bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah madde ortalama 6 ay içerisinde mesleklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 gönen tevdi üzerine oturmuş bu düzen sıcaklıktan bağımsız olmadığı bağırsakin belli başlı bir mevsim içerisinde sıcaklarda gönen peşışı yada soğuklarda humidor zarfında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu şekil bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel başüstüneğunca lüks sıcaklık değmeslekimi olmayan ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 gönen değeri peylemek bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu boy bos iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek vasatı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz ali gönen olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o mevsim gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in daima ayarlanan gönen seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çkırmızıışmakta ve maksut gönen değeri gelmesi iile müşterek yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en kazançlı seçenek olarak kontramıza çıkmaktadır.
En on çıkan son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem gönen derç hem gönen tevdi özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. şeb gündüz yada zaman intikalleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde ali gönen değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak çakılı bir gönen değeri katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve birlik puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.